Header Ads

Tempat Menarik di Bandung - Tengok No 9 Paling Cantik


Tempat menarik di Bandung; Mahu bercuti ke Bandung tapi tak tau nak pergi mana ? Jika anda first time datang Bandung pasti akan sedikit confuse sebab tak tau nak pergi mana-mana selam 3 hari atau 4 hari di Bandung.. dalam fikiran yang anda tau mungkin hanya satu atau dua tempat je, itupun ada kawan atau family yang bagi tau. 

Ada banyak tempat menarik di Bandung yang boleh anda lawati tapi tentu nya disesuaikan dengan masa selama di Bandung, cukup atau tak cukup masa.. so kena bincang atau runding dulu la,, mana-mana yang dekat dulu.. disini saya share beberapa tempat menarik di Bandung yang mungkin belum pernah anda dengar dari kawan atau family yang sudah datang sebelum anda.. 

1. Gunung Tangkuban Parahu (tengok gambar atas)
Yang ini pasti tak asing lagi, saya yakin anda sudah tau, Gunung ni sangat famous di telingan pelancong Malaysian, Brunei dan Singapore.. hampir jika datang Bandung selalu nya datang sini.. Butuh 1 jam perjalanan untuk sampai ke tempat ini,, 

2. Ciater Hot Spring, Lembang.
Kawasan ini dekat dengan Gunung Tangkuban Parahu, lebih kurang 30 minute guna kereta, jika anda punya problem kulit try mandi dekat sini.. ada bayaran untuk masuk Ciater hot spring ini.. 



3. Floating Market, Lembang
Tempat menarik di Bandung yang lain ialah Floating Market.. tapi jangan disamakan dengan Floating market yang ada dekat Vietnam.. sebab floating market ini buatan atau sengaja di buat untuk bisnes pelancongan.. tapi lawa la tempat ni meskipun tasik buatan.. anda boleh beli makanan dan minuman dekat sana,, hanya mesti tukar duit dulu.. sebab mereka hanya menerima bayaran dengan Coin mereka sendiri,, (ada kaunter penukaran coin) masuk sini pun ada bayaran.. tapi jangan risau.. murah jer.. untuk yang senang ambik gambar atau selfie.. tempat ni wajib dilawati.. trust me .. :) 



4. Kopi Luwak Cikole, Lembang
Jika anda senang minum kopi,, boleh datang tempat ni.. memang ada sedikit perbezaan pendapat mengenai kopi luwak atau musang ni.. ada yang cakap haram dan ada juga yang cakap halal.. dekat kedai kopi ni ada guide.. jika tengah free .. ada juga owner kedai ni,, dia seorang doctor,, dia jelas kan apa benefit dari kopi musang ini,, 

Saya pernah datang dekat kedai kopi ini.. memang saya pun sama punya pendapat ini kopi haram.. tapi lepas doctor tu explain dengan jelas.. saya baru tau semua.. pasal nak minum atau tak,, itu terlepas anda,, yang penting tau dulu,, kenapa kopi luwak ni ada perbezaan pendapat ,, halal ke ,, haram ke.. anda akan tau jawaban nya dari guide dekat kedai ini ,, :) 




To be Continues ...


















Powered by Blogger.